Serres en Terrasoverkappingen van Solarlux 0 ../../../img/loading.gif { "Bilder": { "450": { "minBreite": 450, "minHoehe": 278, "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/0450x0000.jpg", "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/0450x0000.jpg", "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/0450x0000.jpg" }, "480": { "minBreite": 480, "minHoehe": 296, "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/0480x0000.jpg", "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/0480x0000.jpg", "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/0480x0000.jpg" }, "768": { "minBreite": 768, "minHoehe": 474, "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/0768x0000.jpg", "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/0768x0000.jpg", "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/0768x0000.jpg" }, "1024": { "minBreite": 1024, "minHoehe": 633, "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/1024x0000.jpg", "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/1024x0000.jpg", "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/1024x0000.jpg" }, "1280": { "minBreite": 1280, "minHoehe": 680, "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/1280x0000.jpg", "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/1280x0000.jpg", "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/1280x0000.jpg" } }, "AltText": { "Bild1": "Tasman toren Groningen", "Bild2": "Tasman toren Groningen", "Bild3": "Tasman toren Groningen" } , "Texte": { "Bild1": "" , "Bild2": "" , "Bild3": "" } ,"ThumbTexte": { "Bild1": "" , "Bild2": "" , "Bild3": "" } , "Thumbnails": { "Bild1": "../../../files/jpg2/html/lq_image-12853/0150x0100.jpg" , "Bild2": "../../../files/jpg2/html/lq_41-129/0150x0100.jpg" , "Bild3": "../../../files/jpg2/html/tasmantoren1/0150x0100.jpg" } }

Tasman toren Groningen

In het noordoosten van Groningen werd in de zomer van 2010 het flatgebouw “Tasman Toren” met 218 appartementen geopend. Het gebouw ligt direct op de kruising van het Eemskanaal en het Starkenborghkanaal, via welke de vrachtschepen de haven van Groningen bereiken. In de buurt bevindt zich bovendien het knooppunt van drie belangrijke wegen. Naast de optimale verkeerstechnische ligging overtuigt de ligging van het gebouw vooral door zijn spectaculaire uitzicht op de omgeving.

Net als vele andere steden in Europa ontdekt ook Groningen de toenemende behoefte aan hoogwaardige woonruimte in de stad. Grote delen van de welgestelde bevolking, van wie de kinderen vaak al het ouderlijk huis hebben verlaten, trekken terug naar de stad. Korte wegen naar het werk en comfortabel wonen op één niveau zijn daarbij de doorslaggevende aspecten.

 

Transparante gevelvormgeving voor weidse uitzichten

In de “Tasman Toren” werden op 23 etages huur- en koopwoningen gerealiseerd met een grootte tussen 85 en 238 vierkante meter. Naast het woongebruik werd het gebouw uitgerust met een exclusief voor de bewoners toegankelijk fitnessgedeelte met zwembad en sauna. Het aanbod wordt afgerond door een publiek toegankelijk restaurant evenals voldoende grote parkeerplaatsen voor personenauto's buiten en in een ondergrondse garage.

Het 75 meter hoge gebouw werd in een bouwtijd van twee jaar voltooid volgens de plannen van het in Groningen gevestigde WAL architectenbureau. Als “poort naar de stad” werd het gebouw in de vorm van een triomfboog gebouwd, die van verre zichtbaar is en het omringende industrie- en havengebied opwaardeert. “Helderheid, transparantie en lichtheid met niet meer middelen dan gewoon nodig om te bouwen”, is de ontwerpgedachte van de architect geweest.

Zeer opvallend zijn de gevels die bijna helemaal van glas zijn en die worden onderstreept door gesloten gedeeltes van betonnen panelen met uitgewassen basalt. Diepe, zwarte frames van aluminium omlijsten de afzonderlijke velden van de glasgevel, die optisch het beeld van de woningen naar buiten toe aftekenen en bovendien dienen om overslaande branden te verhinderen. De royaal bemeten transparantie van de gevel biedt de bewoners van alle woningen een fascinerend uitzicht op de kanalen en de stad Groningen en laat tevens veel licht tot diep in de ruimtes naar binnen.

 

Royaal bemeten openingen op alle niveaus

Om de gevel niet alleen transparant te laten lijken, maar ook royaal te kunnen openen, kozen architect en opdrachtgever voor een combinatie van een vaststaande beglazing als balustrade-element en een compleet te openen glazen vouwwand. Er werd gebruik gemaakt van het op maat gemaakte en geïsoleerde balustrade-element “SL Modular” en de eveneens geïsoleerde glazen vouwwand “SL 60” van Solarlux, de toonaangevende systeemontwikkelaar en -fabrikant. Het project werd gerealiseerd door de lokale dochtermaatschappij – Solarlux Nederland BV, Nijverdal.

 

In totaal werden 230 moduleframes met 1380 vouwvleugels ingebouwd, waarvan de afmeting met een hoogte van circa 2,40 meter en een breedte van circa 4,55 tot maximaal 5,65 meter indruk maakt. Elke module bestaat uit vier vaststaande elementen in het onderste en zes vouwbare vleugels in het bovenste bereik. De glazen vouwwand wordt in het midden geopend. Telkens drie van haar vleugels worden naar de rechterkant en drie naar de linkerkant gevouwen, waar deze plaatsbesparend worden 'geparkeerd'. De smalle aluminium profielen zijn, net als het omlijstende frame, voorzien van een poederlakcoating in de kleur 9005 diepzwart volgens RAL-kleurenwaaier. Voor de glasvlakken werd een isolatiebeglazing met een warmtedoorgangscoëfficiënt van Ug = 1,1 W/ m²K gekozen. Naast de hoogwaardige isolatie van de gevel dragen zonnecollectoren en het gebruik van aardwarmte bij aan een overtuigend energieconcept.

 

Individuele oplossingen voor de hoge eisen in de bouw

Om te kunnen voldoen aan de hoge eisen aan wind- en waterdichtheid van de gevel, die ontstaan door de hoogte van het gebouw, werden de vensterelementen in de windtunnel van ons bedrijf onderworpen aan een serie tests. Voor de deelgebieden luchtdoorlatendheid, slagregendichtheid en windweerstandsvermogen werd gewerkt met een druk van max. 2400 Pascal, dat komt overeen met een windsnelheid van circa 230 kilometer per uur. Voldoen aan de hoogste normcategorieën die moesten worden bereikt voor dit pretentieuze bouwproject, werd mogelijk door een individuele aanpassing van de vensterprofielen door de fabrikant Solarlux voor dit gebouw. De versterking van de dwarsbalken van de tot op de grond reikende beglazing reduceert de doorbuiging van de vensterelementen ondanks hoge belasting en bereikt een hoge dichtheid van de afzonderlijke modules.

De geveloplossing is niet alleen in optisch opzicht opvallend, ook in het dagelijks gebruik hebben de systemen van de fabrikant zich bewezen. Loopwerken en rails van roestvrij staal garanderen een lichte bediening van de glazen vouwwanden. Verder werd speciaal reinigingsbeslag gemonteerd om ook de buitenzijde van de elementen gemakkelijk van binnenuit schoon te kunnen maken.

Door de combinatie van glazen vouwwand en glazen balustrade-element als integraal systeem wordt de realisering van de ontwerpgedachte van grote helderheid en transparantie op aantrekkelijke wijze mogelijk. Het weidse uitzicht vanuit alle woningen op het omringende water- en stadslandschap overtuigt.

Solarlux Nederland BV
Marie Curiestraat 2
7442 DP Nijverdal

Tel: +31 (0) 548 - 63 13 23
Fax: +31 (0) 548 - 63 13 29

Service-afdeling: + 31 (0) 548 - 63 13 20


E-Mail: info@solarlux.nl
Internet: www.solarlux.nl

Openingstijden en routebeschrijving

 

naar boven